fbpx

Antwerps Eilandje krijgt gezinsvriendelijk woonproject

Meer leefruimte, extra slaapkamers en hoogslapers, grotere liften voor kinderwagens, extra veel speelruimte én zelfs een glijbaan in de centrale binnentuin. Het gloednieuwe woonproject op Cadix A4 wordt ongetwijfeld het meest kindvriendelijke op het Eilandje. En dat is broodnodig. De hippe oude havenwijk in het noorden van Antwerpen heeft het bijzonder moeilijk om gezinnen met kinderen aan te trekken. Om meer gezinnen met kinderen naar het Eilandje te lokken, komt er nu een 10.000 m² groot gezinsvriendelijk woonproject aan de Kattendijkdok-Oostkaai. Projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling haalde de opdracht binnen.

 

Het stadsbestuur wil absoluut meer jong geweld op het Eilandje. AG Vespa – het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen – schreef daarom in april vorig jaar een oproep uit om het 10.000 vierkante meter grote ‘bouwblok A4’ langs de Kattendijkdok-Oostkaai, het Schengenplein, de Talinnstraat en het Kattendijkdok te laten ontwikkelen door een projectontwikkelaar, specifiek met een vernieuwende visie op gezinsvriendelijk wonen. Dethier Ontwikkeling uit het Limburgse Alken haalde het uiteindelijk van heel wat andere grote namen. Het winnende team werd verder aangevuld door Bulk Architecten, General Architecture, iRS Studiebureau, Buro Lubbers Landschapsarchitecten, Encon, Nelson Communicatie en Bureau De Fonseca.

“Samen met het Antwerpse BULK Architecten en het Zweedse General Architecture kiezen we voor een herkenbaar hoekgebouw met bijna 70 wooneenheden dat een baken moet zijn aan het nieuwe Schengenplein. AG Vespa vroeg minstens 30 procent gezinsappartementen. Wij gaan echter nog veel verder: minstens 60 procent worden appartementen met drie slaapkamers of meer. De familievriendelijke appartementen bevinden zich hoofdzakelijk in de sokkel en hebben daardoor een heel direct contact met de straat en de binnentuin.” Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling Dethier Ontwikkeling

 

De ontwerpers focusten niet enkel op het aantal vierkante meters leefoppervlakte en het aantal slaapkamers, maar toverden nog heel wat andere gezinsvriendelijke troeven uit hun tekenpen. Zo bestaat het complex uit een sokkel rond een 480 meter grote binnentuin, aangevuld met vier hoektorens van zeven bouwlagen die telkens een compact bouwblokje vormen.

Centraal in de binnentuin, op een heuveltje, komt een bosje van meerstammige bomen. Het bladerdak van dit bosje fungeert als een akoestische buffer tegen het geluid van spelende kinderen. Een glijbaan garandeert kinderpret en een grote tafel aan de zonzijde is een ideale plek voor ontmoetingen, net als de daktuin op de derde verdieping. Het groen van de daktuin wordt via begroeide trappen en wanden verbonden met de binnentuin.

“We hebben onze ervaring uit andere wedstrijden en projecten gekoppeld aan bekende en minder bekende projecten uit het buitenland die allemaal inzetten op kwalitatief wonen voor gezinnen en kinderen in de stad. Ons project moet één van dé voorbeelden worden van kindvriendelijke woonprojecten in de stad.” Kevin Dethier, Afgevaardigd Bestuurder Dethier Ontwikkeling

Mobiliteit is ook een belangrijk punt. De projectpartners maken van de fiets het vervoermiddel bij uitstek. Alle fietsenstallingen bevinden zich op de begane grond, zodat niemand met zijwieltjes een hellingbaan af moet, en kunnen ook dienen als werkplek of atelier. Parkeren gebeurt ondergronds met bredere comfortplaatsen en voldoende elektrische oplaadpunten. Dethier Ontwikkeling hoopt nog dit jaar de aanvraag voor een omgevingsvergunning te kunnen indienen, zodat in 2022 de eerste steen kan worden gelegd. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste gezinnen in 2024 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.